over ons lunet zorg

Historie Lunet zorg

Lunet zorg bestaat officieel vanaf 1 januari 2008 en is ontstaan uit een fusie tussen Meare en De Plaatse.

De historie van Meare
Ook Meare is een fusieproduct; op 1 januari 2000 gingen Eckartdal en Dommelstroom daarin samen.

Eckartdal
De Broeders van de H. Norbertus van Elshout startten in 1937 in het kasteel op landgoed Eckart een gesloten afdeling voor psychiatrische patiënten; die heette St. Jozefdal. In 1973 nam stichting St. Jozef die zorg over en in 1979 werd dat stichting Eckart. De instelling heette vanaf 1980 Eckartdal. Ons woonpark op het prachtige landgoed draagt dezelfde naam.

Stichting Dommelstroom
In de jaren zestig had Eindhoven behoefte aan opvang van jonge kinderen met een ontwikkelingsachterstand. Daarvoor werd in april 1964 Stichting Kleuterdagverblijven opgericht. Kleine kinderen worden groot; voor oudere kinderen waren er nog geen voorzieningen. De stichting verhoogde de leeftijdsgrens om ook hen te kunnen opvangen. De nieuwe naam werd dan ook in 1969 Stichting Dagverblijven voor Geestelijk Gehandicapten Eindhoven. Er kwamen steeds meer dagbestedingcentra voor kinderen en volwassenen bij. In 1989 veranderde de naam in Stichting Dommelstroom.

De historie van De Plaatse
De Plaatse was ook zelf al het resultaat van een fusie, op 1 april 2002 ontstaan uit het samengaan van De Donksbergen in Duizel en Werken en Wonen in Eindhoven.

De Donksbergen Woonpark
De Donksbergen heeft al vele tientallen jaren wortels in de Kempen, met name in de gemeente Eersel. De zusters van de Congregatie van Liefde van Schijndel stichtten in 1902 daar het St. Jacobusgesticht. Sinds 1956 zijn de zorgactiviteiten bekend onder de namen Huize de Kindervriend en Huize Sint Jozef. Gaandeweg werden verschillende mensen en doelgroepen opgevangen, verzorgd en verpleegd in hartje Eersel. Het huidige woonpark in Duizel begon vanaf 1966 te groeien. Op deze plek werden verschillende typen woningen gebouwd voor uiteenlopende cliëntendoelgroepen. Het beschutte terrein is dus al vele jaren een veilig oord voor veel mensen met een verstandelijke beperking. Sommige cliënten kwamen hier al op jonge leeftijd wonen en zijn intussen op middelbare leeftijd.

Werken en Wonen
De instelling Werken en Wonen begon in 1967 met enkele gezinsvervangende tehuizen (GVT) maar groeide al snel naar dertien woonbegeleidingscentra (WBC) in Eindhoven en de Kempen. In de centra wonen mensen met een verstandelijke beperking die ondersteuning nodig hebben bij het wonen zelf, maar die elders werken of dagactiviteiten hebben.

Meer weten over Lunet zorg?

Wil je meer van of over ons weten? Neem gerust contact met ons op door ons te bellen of het contactformulier in te vullen.