Skip to main content

Elke tegel een verhaal tijdens DDW 2017

By 17/10/2017Nieuws
Elke tegel een verhaal

Elke tegel een verhaal

Je kent ze wel. Die ribbels op het strand als de zee zich heeft teruggetrokken. Achtergelaten door de grootste waterkunstenaar zelf. Prachtige vormen in een natuurlijk ritme. En als je goed kijkt is niet één hetzelfde. Wat zou het mooi zijn als je die ‘stukjes strand’ kon meenemen naar huis, in een lijstje doen en aan de muur hangen. Of we maken er een tegel van, dachten ze bij LuuXX.

In ’t Atelier in werkplaats De Spaken in Eindhoven werken mensen met een verstandelijke beperking. Ieder werkt met zijn of haar eigen vermogen en inbreng mee aan producten uit de LuuXX-lijn. Een tiental heeft zich gespecialiseerd in tegels voor badkamer of keuken. Geïnspireerd door de Eindhovense ontwerpster Lotte de Raadt zijn zij aan de slag gegaan met het thema ‘water’. Het resultaat was een tegel met een reliëf van kleine golfjes of woeste stromen.

De wording van een tegel

Minuscuul dunne lijntjes met de precisie van een machine. Manuela zet rechtlijnigheid en structuur om in een prachtig strak vormgegeven tegel. Ahmed wil hetzelfde doen, maar zijn wiegende bewegingen zijn terug te zien in golvende lijnen. Imperfectie heeft ook zo zijn unieke kanten. De visueel gehandicapte Wendy doet veel op de tast. En dat is te zien aan de tegels die zij maakt. Haar ‘fingerprints’ zie je 1 op 1 terug in haar tegels: ruw en woest in stormachtige donkere kleuren. En zo heeft elke tegellijn een eigen karakter. Een uniek handschrift van een bijzonder persoon.

De tegels van ‘t Atelier De Spaken, en ook andere LuuXX producten, zijn tijdens de DDW te bewonderen in atelier Kunst&Ko aan de Hoogstraat 69 in Eindhoven.