Werken & dagbesteding | De Donkse Hoef Duizel (woonpark De Donksbergen)

Aan een bosrand, op het terrein van woonpark De Donksbergen, tussen groene weides staat de Donkse Hoef.
De Donkse Hoef bestaat uit een kinderboerderij en een tuinkas met een grote moestuin. Daarnaast worden en zowel intern als extern paard rij activiteiten aangeboden voor cliënten.

Boerderij

Werken in de buitenlucht, met dieren, in een gezellige en ontspannen sfeer. Dat is wat we doen bij de boerderij. ’s Morgens worden de paarden uit de wei gehaald en krijgen ze eten in de stal. De dag is begonnen en de taken worden verdeeld onder alle medewerkers. Met de ponykar worden alle dieren voorzien van water. Alle boerderij dieren zijn te vinden op onze kinderboerderij. Van ezels tot schapen en geiten, van herten tot cavia’s en vogels. Een koe, varken, kippen en konijnen. Allemaal hebben ze een goed leven op de Donkse Hoef. Het werk bestaat voornamelijk uit het schoonmaken van de hokken en het voeren van de dieren. Maar er is ook aandacht voor het beleven van rust door met de dieren te knuffelen en snoezelen. De dieren worden ook tam gemaakt door samen te wandelen in het bos.

Tuinkas

Tuinieren in de moestuin, creatief knutselen, kleinvee verzorgen en verkopen van onze groentes. Een zeer gevarieerd aanbod aan werkzaamheden word er geboden op de Tuinkas. In het voorjaar worden stekjes geplant, plantjes gezaaid en de moestuin klaar gemaakt voor het nieuwe seizoen. In de zomerperiode worden er groentes geoogst en vervolgens verkocht. Tijdens de herfst worden er voeder stukjes voor de vogels gemaakt. De winter staat in het teken van de kerstmarkten waar onze zelf gemaakte kerststukjes en vogelkransen verkocht worden. Met de ponykar worden onze eigen eieren, groentes en plantjes verkocht op het terrein. We gaan ook in Duizel het dorp in om bij mensen thuis aan de voordeur te verkopen.

Paardrijd activiteiten

Alle paardrijd activiteiten worden tegen betaling aangeboden aan cliënten als dagbesteding en vrijetijdsbesteding.

Paardrijden voor cliënten:
Het paardrijden wordt beleefd als een ontspannende activiteit. Het contact met het paard en de beweging van het paard kan zowel lichamelijk als wel mentaal een positieve uitwerking op de ruiter hebben. Paardrijden is mogelijk voor eenieder die affiniteit heeft met paarden en die enigszins kan lopen en met hulp een trap op en af kan.

Huifbed:
Een huifbed is een stellage waarin twee paarden staan en meegenomen wordt door de paarden. Boven de paarden is een canvas gespannen, waarop een deelnemer kan liggen. De bewegingen van de paarden worden overgebracht op deze persoon, daardoor ontstaat een intense massage van het lichaam waardoor alle organen volop doorbloed worden en treedt er een totale ontspanning op. Het bevordert de bloeddoorstroming met als positief effect o.a. een betere darmperistaltiek. Het huifbedrijden wordt ervaren als een prettige bezigheid, waardoor ook het psychisch welbevinden een positieve impuls krijgt. Huifbedrijden is speciaal voor mensen die door bepaalde aandoeningen zelf niet kunnen lopen.

Huifkar/sjees:
Ritten met de huifkarsjees zijn mogelijk voor groepen bestaande uit mensen die affiniteit hebben met paarden en die houden van buitenactiviteiten. Met de aanwezige huifkar is het mogelijk om een 8-tal passagiers mee te nemen, waarvan 2 of 3 compleet met rolstoel meekunnen. Voor de huifkar staat één paard. Het rijden met de rolstoel-huifkar is voor groepen mensen een ontspannende groepsactiviteit, waarbij ze in de buitenlucht komen en buitenervaringen opdoen.

Openingstijden

Van maandag t/m vrijdag van 09:00 uur tot 16:00 uur.

Contact de Donkse Hoef Duizel

Dagbesteding de Donkse Hoef Duizel is bereikbaar via het cliëntbureau | Telefoonnummer 088 551 6000

Adres
Woonpark De Donksbergen
Berkvenseweg 2
5525 KD Duizel

Fotoboek