Nieuws updates Coronavirus

By 14/01/2021Nieuws

Nieuws updates Coronavirus

Klik hier voor alle maatregelen op een rijte

Vragen?
Bel de Corona helpdesk ‘Lunet Luistert’. Speciaal voor cliënten en hun naasten. Elke werkdag bereikbaar van 09.00 tot 12.00 uur op 088 551 6000

Meer weten?
Veelgestelde vragen en nog meer handige info & hulpmiddelen vind je op de pagina alle info over het coronavirus.

Zing mee met ons lied ‘Geef het maar door’
Voor de Dag van de zorg hebben wij het lied ‘Geef het maar door’ speciaal voor onze medewerkers en vrijwilligers geschreven.


14 januari 14.30 uur | Ingrijpende preventieve maatregelen bij de dagbesteding

Nadat vorige week (05-01-2021) is besloten om de dagbesteding voor een deel van onze bewoners op de woonparken tijdelijk te laten plaatsvinden op de eigen woning, gaan we deze maatregel per maandag 18 januari uitbreiden voor alle bewoners van de woonparken en voor overige cliënten die bij Lunet zorg wonen. Voor de andere helft van onze bijna 2800 cliënten wordt op dit moment hard gewerkt om een maatwerkpakket voor de dagbesteding te hebben. Het gaat hier voornamelijk om cliënten die niet bij ons wonen, maar wel dagbesteding hebben bij ons. We proberen dat deze cliënten zoveel als mogelijk op hun huidige dagbestedingsplek terecht kunnen. 

Waarom deze drastische maatregel? 

Op de laatste persconferentie is serieuze bezorgdheid geuit over de Britse variant van het Coronavirus. In Groot-Brittannië heeft dit in korte tijd al geleid tot een explosie van besmettingen, met als gevolg een enorme druk op de gezondheidsvoorzieningen. De slachtoffers zijn niet meer of minder ziek dan bij het normale Coronavirus, maar het besmettingsrisico is vele malen groter. En ook in ons land zijn de eerste besmettingen met deze variant van het Coronavirus al opgedoken.  

We hebben de beslissing om tijdelijk een deel van de dagbesteding te laten plaatsvinden op de eigen woning niet licht genomen. We hebben advies ingewonnen bij verschillende partijen en we hebben de medezeggenschap, zoals de Centrale Cliëntvertegenwoordigersraad betrokken bij ons uiteindelijke besluit. We zijn er ons van bewust dat het een enorme drastische maatregel is, die iedereen binnen Lunet zorg raakt. Zowel de cliënten, als medewerkers en verwanten.  

Alleen samen komen we hier uit 

Alleen door preventief hard ‘op de rem te trappen’, denken we een explosieve uitbraak binnen Lunet zorg te minimaliseren en zodoende de mensen die op onze ondersteuning rekenen te beschermen tegen ziek zijn of erger; overlijden. Tegelijkertijd denken we dat door deze maatregel de (werk)druk op ons zorgpersoneel, het Gezondheidscentrum en de ondersteunende diensten in ieder geval niet meer wordt.  

Maar jezelf beschermen en daarmee ook anderen vraagt ook om discipline en uithoudingsvermogen. We vragen daarom dringend aan iedereen om zich aan de basis hygiëneregels te houden en onze maatregelen en afspraken in acht te nemen en te respecteren. Want alleen zo zorgen we er met z’n allen voor dat besmetting tot een minimum wordt gereduceerd.  

Deze maatregel loopt in ieder geval tot en met 9 februari. Dit is in lijn met de landelijke maatregelen.  


14 januari 13.15 uur | Vaccinatiebrief verstuurd naar alle wettelijk vertegenwoordigers

In de week van 18 januari valt bij alle wettelijk vertegenwoordigers van Lunet zorg een brief van ons op de mat met hierin informatie over de vaccinatie in het algemeen en over de toestemming voor vaccinatie in het bijzonder. 

Wanneer de vaccinatie voor mensen met een verstandelijke beperking begint, is helaas nog niet bekend. Dit bepaalt de overheid, net zoals ze bepalen met welk vaccin wordt ingeënt. Maar mocht de datum bekend worden, willen we graag goed voorbereid zijn door te weten wie wél toestemming geeft voor vaccinatie en wie niet.  

Bij cliënten van Lunet zorg maken we onderscheid tussen cliënten die een medisch dossier hebben bij ons en cliënten die een eigen huisarts hebben.  

Vaccinatie cliënten met een medisch dossier bij Lunet zorg
De eerstgenoemde groep vindt naast informatie over vaccinatie ook een toestemmingsformulier in de brief. Deze toestemming is nodig om te weten wie gevaccineerd wil worden door medisch personeel van Lunet zorg. Daarnaast weten we door middel van het aantal toestemmingen, hoeveel vaccins we moeten bestellen.  

Vaccinatie cliënten met een eigen huisarts
De groep cliënten die een eigen huisarts heeft, krijgt ook een brief van ons met informatie over de gang van zaken van vaccineren. Er is in deze brief geen toestemmingsformulier bijgevoegd. Deze groep cliënten wordt namelijk niet door ons maar door de eigen huisarts of de GGD gevaccineerd.   

Nog geen 18?
Een derde groep zijn cliënten onder de 18 jaar. De overheid heeft besloten dat iedereen onder de 18 niet wordt gevaccineerd. 

13 januari 08.00 uur | Update naar aanleiding van persconferentie Overheid

Op dinsdag 12 januari was er weer een persconferentie. De belangrijkste dingen op een rijtje:

 • De strenge lockdown blijft nodig en wordt verlengd tot en met 9 februari
 • Het aantal besmettingen met corona moet sneller dalen. Zodat het aantal mensen met corona in ziekenhuizen snel daalt. Blijf dus thuis. En bij klachten laat je testen. Houd je ook aan de hygiëne voorschriften zoals vaak je handen wassen en hoest en nies in je ellenboog.
 • Probeer zo min mogelijk mensen te ontmoeten
 • Restaurants en winkels blijven dicht tot en met 9 februari

Wat betekent dit voor Lunet zorg?
Zeker tot en met 9 februari gelden onderstaande regels en maatregelen:

 • Bezoek binnen de woning per cliënt: maximaal 2 personen per dag
 • Buiten de woning
  • wandelen en fietsen is toegestaan met maximaal 2 personen of met één huishouding (lees is één woning)
   • uitzondering: kinderen tot en met 12 jaar tellen niet mee
  • Sporten: je mag sporten met maximaal 2 personen of met één huishouding. Sporten mag alleen buiten
   • Uitzonderingen, cliënten jonger dan 17 jaar mogen buiten wel in groepen sporten (met 1,5 meter afstand)
  • Vrijetijdsactiviteiten mag met maximaal 2 personen  of met cliënten uit één huishouden
 • Vakanties
  • blijf zoveel mogelijk thuis. Maak binnen Nederland alleen noodzakelijke reizen. Voor het buitenland geldt, reis niet en boek geen reizen naar het buitenland tot 31 maart 2021, tenzij dit strikt noodzakelijk is. Lees hier de adviezen op de website van Rijksoverheid
 • Zwembaden De Donksbergen en Eckartdal zijn gesloten tot nader bericht
 • Logeren & bezoek risicogebieden: op bezoek gaan of logeren bij familie in risicogebieden is niet toegestaan
 • Dagbesteding woonparken: informatie volgt deze week
 • Dagbesteding in wijk en dorp: informatie volgt deze week
 • Mondmasker voor medewerkers is verplicht:
  • indien er geen 1,5 meter afstand bewaard kan worden
  • in publieke ruimtes
 • Cliënten hoeven binnen geen mondmasker te dragen, mag wel. Zie Corona-update nieuwsbericht hieronder van 30 november 11.00 uur | Mondmaskerplicht per 1 december voor medewerkers en cliënten
 • Cliënten (ouder dan 13 jaar) moeten in de publieke ruimtes zoals een supermarkt een mondmasker dragen. De andere winkels zijn gesloten
 • Wijkpunten blijven toegankelijk voor cliënten en niet voor externe bezoekers
 • Kinderdienstencentra blijven open

Uitgebreide informatie op de website van Rijksoverheid


8 januari 14.00 uur | Vaccinatie van cliënten van Lunet zorg  

Op woensdag 6 januari 2020 werd de eerste Nederlander gevaccineerd tegen het Coronavirus. Deze zorgmedewerker uit Boxtel is de eerste in een rij van vele mensen die in de directe cliënten- en patiëntenzorg werken. De komende periode laten ook medewerkers van Lunet zorg die in de directe cliëntenzorg werken zich vaccineren tegen het Coronavirus en nemen op die manier hun verantwoordelijkheid om zichzelf en daarmee ook de mensen die op hun zorg, aandacht en ondersteuning rekenen en anderen te beschermen.

In een peiling op 5 januari zagen we dat de vaccinatiebereidheid bij het zorgpersoneel is gegroeid van 66% (2020) tot 80 % (5 januari 2021) en in de ziekenhuizen in en rondom Eindhoven tot zelfs 95%. Dat biedt goede en hoopvolle perspectieven voor een terugkeer naar een normale zorg en ondersteuning in het bijzonder en een normaal leven in het algemeen 

Mensen met een verstandelijke beperking worden ook op korte termijn door middel van een brief opgeroepen om zich te laten vaccineren. Dat gebeurt door de Medische Dienst van Lunet zorg of door de huisarts.  

De verwachting is dat we medio februari kunnen gaan starten met de vaccinatie van zowel cliënten als medewerkers. Het is op dit moment nog niet bekend met welk vaccin dat gebeurt. 

Meer informatie over vaccin en vaccinatie vind je hier. 


5 januari 13.00 uur | Maatregel ‘Dagbesteding op woonpark voor deel even terug naar de woning’ verlengd tot 19 januari

Om met elkaar verantwoorde zorg te blijven leveren, hebben we moeten besluiten om per omgaande de dagbesteding voor cliënten van cluster Senioren Somatiek – woonachtig op het woonpark – te realiseren op de eigen woning. Dit willen we in ieder geval doen tot 19 januari. Cliënten van cluster Gedrag krijgen vooralsnog hun dagbesteding op hun dagbestedingslocatie.

De reden dat we dit hebben gedaan is de toename in de afgelopen periode van het aantal positief geteste cliënten op de woonparkenEn ook bij de medewerkers werkzaam op het woonpark zien we een toename in het verzuim.  

Om in deze nijpende situatie toch de basiszorg aan onze cliënten te kunnen blijven leveren en het liefst met zoveel als mogelijk bekende gezichten voor deze cliënten, hebben we collega´s van de dagbestedingslocaties op de woonparken gevraagd om te gaan werken op de woningen.  

Concreet betekent dit dat zij zorgdiensten en dagbestedingsdiensten op locatie gaan leveren. Maatwerk in dagbesteding in een dagbestedingslocatie blijft – in overleg met de manager – eventueel mogelijk voor individuele cliënten van zowel binnen als buiten het woonpark. 

We hopen natuurlijk zo snel als mogelijk weer terug te gaan naar de normale situatie. Maar hierin zijn we afhankelijk van de actualiteit rondom de extra zorg van positief geteste cliënten en de inzet van voldoende personeel. In de eerste week van januari kijken we daarom verder hoe om te gaan met die actualiteit. 


31 december 12.00 uur | De laatste loodjes van 2020 wegen het zwaarst

In de laatste week van 2020 zijn we in een situatie beland die we gerust spannend en zorgelijk kunnen noemen. De kwaliteit van zorg is nog niet in het geding, maar door het aanhoudend en oplopend personeelstekort houden we ons hart vast de komende dagen en misschien wel weken.  

We zien dat er door iedereen keihard gewerkt wordt. We horen ook dat ‘samenwerken aan een goed leven’ heel letterlijk wordt opgevat. Medewerkers zijn bereid een tandje bij te zetten, extra in te vallen en er zijn mooie initiatieven op het gebied van ‘burenhulp’ en hulp van collega’s van de ondersteunende diensten en van de dagbesteding. Prachtig.   

Tegelijkertijd merken we ook dat de rek er langzaam uit gaat. We doen er op dit moment alles aan om zo goed als mogelijk de mensen die elke dag op ons rekenen te verzorgen, te ondersteunen en aandacht te geven. Maar niet alleen het einde van het jaar is in zicht, ook de grens van al deze mogelijkheden is helaas dichterbij dan je denkt.   

Want op dit moment kan het personeel op de Corona-unit (interne verpleegafdeling voor Corona patiënten) – vanwege tekort aan verpleegkundigen – niet nog meer patiënten opnemen. Tegelijkertijd zijn – deels daarom – de laatste dagen zeven(!) woningen op de woonparken De Donksbergen en Eckartdal al omgebouwd tot cohortwoningen. Dit is een woning die geheel of gedeeltelijk is ingericht om (een deel van de) cliënten met Corona van die woning te verplegen in isolatie. En zolang een woning het label ‘cohort’ heeft, gelden er extra maatregelen zoals geen bezoek ontvangen en cliënten mogen niet naar huis of elders. Ouders en verwanten van cliënten in deze woningen hebben we hiervan al op de hoogte gebracht.

Een kant-en-klare oplossing voor deze situatie hebben we niet. Heeft niemand niet. Het enige dat we wel kunnen doen is er met z’n allen voor zorgen dat iedereen gezond en fit blijft en dat iedereen onze maatregelen serieus neemt.  

We tellen met z’n allen hoopvol af naar 2021, waar perspectieven zijn die onze zorgelijke situatie wellicht kunnen verlichten en verminderen. In de tussentijd is het een kwestie van alle zeilen bijzetten en gewoon keihard werken om in ieder geval basiszorg te kunnen blijven leveren aan de mensen die op ons rekenen. 


15 december 13.00 uur | Update naar aanleiding van persconferentie en strenge lockdown

Gisterenavond is de landelijke persconferentie geweest waarbij, tot in ieder geval 19 januari 2021, strenge lockdown regels zijn aangekondigd. Deze strenge maatregelen gaan per vandaag in. Samengevat gaan we eigenlijk terug naar de regels van de eerste lockdown.

Wat verandert er:

 • Bezoek binnen de woning per cliënt
  • maximaal 2 personen per dag (was 3)
   o Uitzondering 24-25-26 december, dan mogen 3 bezoekers per dag
   o Let op! Met oud en nieuw maximaal 2 personen per dag
 •  Buiten de woning
  • wandelen en fietsen is toegestaan met maximaal 2 personen (was 4) of met één huishouding (lees is één woning)
   • uitzondering: kinderen tot en met 12 jaar tellen niet mee
  • Sporten: je mag sporten met maximaal 2 personen (was 4) of met één huishouding. Sporten mag alleen buiten
   • Uitzonderingen, cliënten jonger dan 17 jaar mogen buiten wel in groepen sporten (met 1,5 meter afstand)
  • Vrijetijdsactiviteiten mag met maximaal 2 personen (was 4) of met cliënten uit één huishouden
 • Vakanties
  • blijf zoveel mogelijk thuis. Maak binnen Nederland alleen noodzakelijke reizen. Voor het buitenland geldt, reis niet en boek geen reizen naar het buitenland tot medio maart 2021, tenzij dit strikt noodzakelijk is. Lees hier de adviezen op de website van Rijksoverheid
 • Zwembaden De Donksbergen en Eckartdal zijn gesloten tot nader bericht

Wat blijft hetzelfde

 • Logeren & bezoek risicogebieden
  • Op bezoek gaan of logeren bij familie in risicogebieden is niet toegestaan
 • Dagbesteding woonparken: zoveel mogelijk met cliënten uit één woning
 • Dagbesteding in wijk en dorp: geen veranderingen
 • Mondmasker voor medewerkers is verplicht:
  • indien er geen 1,5 meter afstand bewaard kan worden
  • in publieke ruimtes
 • Cliënten hoeven binnen geen mondmasker te dragen, mag wel. Zie Corona-update nieuwsbericht hieronder van 30 november 11.00 uur | Mondmaskerplicht per 1 december voor medewerkers en cliënten
 • Cliënten (ouder dan 13 jaar) moeten in de publieke ruimtes zoals een supermarkt een mondmasker dragen. De andere winkels zijn gesloten
 • Wijkpunten blijven toegankelijk voor cliënten en niet voor externe bezoekers
 • Kinderdienstencentra blijven open

Er is nog een aantal onderwerpen waarop we ons beraden. Houd onze website in de gaten voor de meest actuele nieuwsupdates.

Uitgebreide informatie op de website van Rijksoverheid


Update 14 december 23.00 uur | Persconferentie en nieuwe landelijke richtlijnen

Vanavond was de landelijke persconferentie. Zo snel als mogelijk worden de nieuwe richtlijnen voor Lunet zorg uitgewerkt. In de komende dagen volgt hierover meer nieuws. Bezoek dus regelmatig de website en blijf op de hoogte!


Update 9 december 07.30 uur | Persconferentie, geen veranderingen binnen Lunet zorg

Gisterenavond is weer de landelijke persconferentie geweest. Er zijn geen nieuwe maatregelen vermeld die van invloed zijn op Lunet zorg. Helaas is ook voor de komende feestdagen niets veranderd. Het maximum aantal bezoekers blijft 3 personen per dag.


Update 30 november 11.00 uur | Mondmaskerplicht per 1 december voor medewerkers en cliënten

Per 1 december geldt landelijk voor iedereen de mondmaskerverplichting in publieke ruimtes.

Wat betekent dit voor cliënten?

 • Niet verplicht: in eigen, geen publieke ruimtes, mag wel. Bijvoorbeeld bij dagbesteding, horeca en wijkpunten.
 • Wel verplicht: in publieke ruimtes zoals een winkel of supermarkt.
 • Uitzondering: cliënten die vanwege een fysieke/psychische beperking of een chronische ziekte geen mondmasker kunnen dragen. Hiervoor is een formulier beschikbaar die je als verwant, vertegenwoordiger of begeleider aan de cliënt kunt meegeven om te tonen in een publieke ruimte. Download het formulier hier.

Wat betekent dit voor iedereen?

Mondmasker wel/nietBezoek aan Medische DienstIn de woningOp de dagbestedingHoreca/ wijkpuntenKantoor-ruimtes*Openbare publieke ruimtes
Cliëntneeneeneeneeneeja****
Medewerker zorgjaalleen als de
afstand kleiner dan 1,5m is.
alleen als de
afstand kleiner dan 1,5m is.
 jaja***ja
Medewerkers in ondersteunende diensten*jajajajaja***ja
Bezoekerjajajaja***ja***ja
Vrijwilligerjajajajaja***ja

* Croy, Dienstencentrum + Laan van Eckart 84 Eckartdal, flat De Donksbergen, KDC/KECB Van Vorststraat.

** Bezoekers zijn: alle medewerkers van Lunet zorg die niet in de directe zorg werkzaam zijn, leveranciers zonder een eigen mondmasker en bezoek cliënt.

*** Zittend aan een tafel hoeft een mondmasker niet.

**** Uitzondering: cliënten die vanwege een fysieke/psychische beperking of een chronische ziekte geen mondmasker kunnen dragen.


Update 18 november 16.15 uur | Landelijke maatregelen per 18 november voor cliënten

Wat verandert er:

 • Bezoek binnen de woning per cliënt
  • maximaal 3 personen per dag (was 2)
 • Buiten de woning
  • wandelen en fietsen is toegestaan met maximaal 4 personen of met één huishouding (lees is één woning)
   • uitzondering: kinderen tot 12 jaar tellen niet mee
 • Sporten: je mag sporten met maximaal 4 personen of met één huishouding.
 • Vrijetijdsactiviteiten mag met maximaal 4 personen of met cliënten uit één huishouden

Wat blijft hetzelfde:

Lees alle nieuwe maatregelen hier op de website van Rijksoverheid

Op de overzichtskaart vind je alle maatregelen handig bij elkaar. Deze is ook beschikbaar in pictoversie.


Update 18 november 07.00 uur | Persconferentie en nieuwe landelijke richtlijnen

Gisterenavond was de landelijke persconferentie. Zo snel als mogelijk worden de nieuwe richtlijnen voor Lunet zorg uitgewerkt. In de komende dagen volgt hierover meer nieuws. Bezoek dus regelmatig de website en blijf op de hoogte!


Update 4 november 15.00 uur | Aangescherpte landelijke maatregelen per 4 november voor cliënten

Gisterenavond, dinsdag 3 november, was weer de landelijke persconferentie. Wat betekent dit voor cliënten? Hieronder lees je de aangescherpte maatregelen.

 Cliënten

 • Bezoek binnen de woning per cliënt
  • maximaal 2 personen per dag (was 3)
 • Buiten de woning
  • wandelen en fietsen is toegestaan met maximaal 2 personen of met één huishouding (lees is één woning)
   • uitzondering: kinderen tot 12 jaar tellen niet mee
  • Vakanties
  • Logeren & bezoek code oranje land
   • op bezoek gaan of logeren bij familie in België (code oranje) is niet toegestaan
  • Sporten
   • alleen sporten mag, in één huishouding ook. Niet in een andere samenstelling van groep.

Lees alle nieuwe maatregelen hier op de website van Rijksoverheid

Het kan zijn dat er regionaal nog aanvullende maatregelen komen. Deze zijn op dit moment nog niet bekend. Op de overzichtskaart vind je alle maatregelen handig bij elkaar. Deze is ook beschikbaar in pictoversie.


Wat blijft hetzelfde:

 • Vrijetijdsactiviteiten mag met maximaal 2 personen of met cliënten uit één huishouden
 • Zwembad De Donksbergen en Eckartdal blijft open op basis van de zwemplanning voor één client of meerdere cliënten uit dezelfde woning
 • Dagbesteding woonparken: zoveel mogelijk met cliënten uit één woning
 • Mondmasker voor medewerkers is verplicht
  • indien er geen 1,5 meter afstand bewaard kan worden
  • in publieke ruimtes
 • Cliënten hoeven geen mondmasker te dragen, mag wel
 • Dringend advies voor cliënten om in de publieke ruimtes zoals een supermarkt een mondkapje te dragen
 • Wijkpunten zijn alleen toegankelijk voor de cliënten en niet voor extern bezoek

Update 4 november 07.00 uur | Persconferentie en nieuwe landelijke richtlijnen

Gisterenavond was de landelijke persconferentie. Zo snel als mogelijk worden de nieuwe richtlijnen voor Lunet zorg uitgewerkt. In de komende dagen volgt hierover meer nieuws. Bezoek dus regelmatig de website en blijf op de hoogte!


Update 19 oktober 15.30 uur | Nieuwe maatregelen naar aanleiding van persconferentie

Dinsdagavond 13 oktober zijn er landelijk nieuwe- en aangescherpte coronamaatregelen aangekondigd. Wat kan wel en wat kan niet? Hieronder leest u de nieuwe maatregelen die binnen Lunet zorg zijn getroffen en per 16 oktober zijn ingegaan.

 • LuuXX Geldrop horeca:
  • Wel: open voor dagbesteding en cliënten.
  • Niet: géén toegang voor externe bezoekers.
 • Wijkpunten:
  • Wel: open voor dagbesteding, cliënten en vrijwilligers.
  • Niet: géén toegang voor externe bezoekers.
 • Lunet zorg horeca (Herberg Eckdartdal en Restaurant De Donksbergen):
  • Wel: toegankelijk voor cliënten, hun verwanten en begeleiding (ook vrijwilligers). Dit kan alleen op reservering. De reservering wordt verzorgd door het team van de cliënt. Op de horecalocatie kan niet ter plaatse gereserveerd worden. Verwanten en vrijwilligers moeten een medisch mondkapje dragen. Dit wordt verstrekt door het woonteam van de cliënt.
  • Niet: toegankelijk voor externe bezoekers.

Vragen?
Heeft u nog een vragen? Neem dan contact op met uw Lunet zorg contactpersoon.


Update 19 oktober 15.00 uur | Regels voor vakantie

De overheid heeft alle inwoners van Nederland gevraagd de reisbewegingen zoveel mogelijk te beperken. En alleen te reizen als het noodzakelijk is. Iedereen moet er alert op zijn het virus niet verder te verspreiden. Niet in het binnenland en niet in het buitenland. Lees hier de adviezen op de website van Rijksoverheid.

Lunet zorg vakantie maatregelen voor cliënten:

 • Niet: op vakantie gaan kan niet.
 • Uitzondering: is er toch een hele goede reden voor een vakantie? Dan gaat dit in overleg met de manager. Dit is altijd maatwerk en de manager beslist over het wel of niet doorgaan van de vakantie. De veiligheid van iedereen staat natuurlijk voorop.

Update 14 oktober 07.30 uur | Persconferentie en nieuwe landelijke richtlijnen

Gisterenavond was de landelijke persconferentie. Zo snel als mogelijk worden de nieuwe richtlijnen voor Lunet zorg uitgewerkt. In de komende dagen volgt hierover meer nieuws. Bezoek dus regelmatig de website en blijf op de hoogte!


Update 13 oktober 21.00 uur | Bij Lunet zorg dragen we een mondmasker, tenzij

Veiligheid vinden we binnen Lunet zorg erg belangrijk. Zeker gezien het oplopend aantal besmettingen de laatste weken. Daarom dragen we bij Lunet zorg in bepaalde situaties voortaan een medisch mondmasker. We volgen hierin de adviezen van onze overheid.

Het dragen van een mondmasker is verplicht voor:

 • Zorgmedewerkers in situaties waarbij anderhalve meter afstand niet gegarandeerd kan worden (bijvoorbeeld tijdens de persoonlijke verzorging).
 • Bezoekers dragen een mondmasker bij binnenkomst op een locatie van Lunet zorg waar ook cliënten verblijven. De medische mondmaskers worden bij binnenkomst door een medewerker van Lunet zorg aan de bezoeker gegeven.

Wie is een bezoeker?

Iedereen die niet in de directie omgeving van een cliënt werkt, is een bezoeker. Dus ouders, familie en vrienden van cliënten, maar ook leveranciers, een huisarts, een manager of teamleider dragen voortaan een mondmasker bij binnenkomst op een locatie van Lunet zorg waar cliënten verblijven.

Uitzondering op de regel

Voor onze cliënten geldt geen mondmaskerverplichting op locaties van Lunet zorg. Voor zorgmedewerkers en bezoekers wel, maar soms heeft het dragen van een mondmasker een averechts effect in de begeleiding van of benadering naar cliënten.  We willen graag maatwerk leveren. Uitzonderingen zijn dus bespreekbaar.

Wanneer wel en wanneer geen mondmasker?

In onderstaand schema lees je wanneer wel of niet een mondmasker gedragen moet worden.

Mondmasker wel/niet Bezoek aan Medische Dienst In de woning Op de dagbesteding Horeca/ wijkpunten 
Cliënt neeneeneenee
Medewerker zorgjaalleen als de
afstand kleiner dan 1,5m is.
alleen als de
afstand kleiner dan 1,5m is.
 ja
Bezoekerjajajaja*
Vrijwilliger jajajaja

* Zittend aan een tafel hoeft een mondmasker niet.


Update 6 oktober 16.00 uur | Belangrijkste wijzigingen per 6 oktober

De belangrijkste wijzigingen zijn:

 • Bezoek mag met maximaal 3 personen.
 • Bezoekers aan een locatie van Lunet zorg (woning, horeca, dagbesteding, enz.) worden bij binnenkomst verzocht een door Lunet zorg geleverd mondmasker te dragen. 
 • Voor cliënten is het dragen van een mondmasker niet verplicht.
 • Cliënt op bezoek of logeren bij familie in België  mag niet omdat dit een code oranje gebied is.
 • Het binnenzwembad op woonpark De Donksbergen is aangepast open vanaf 1 oktober.

Update 24 september 10.15 uur | Vanaf 1 oktober dagbesteding voor iedereen, maar wel anders

Zoals eerder aangekondigd gaat de dagbesteding op de woonparken vanaf 1 oktober gefaseerd open. Coördinerend begeleiders, teamleiders, managers en directie van de woonparken en ervaringsdeskundigen van de opstart van dagbestedingslocaties in Wijk en Dorp, hebben de afgelopen tijd intensief overlegd om samen te kijken wat cliënten van de woonparken nodig hebben als het gaat om dagbesteding.

Dagbesteding op de woonparken wordt anders dan voorheen
Het is een complexe puzzel. We moeten rekening houden met anderhalve meter afstand én de mate waarin cliënten kunnen omgaan met de basisregels. Daarom krijgt de ene cliënt dagbesteding op de vertrouwde plek. En de andere cliënt dagbesteding op een andere locatie. Voor iedereen geldt: de dagbesteding op de woonparken wordt anders dan voorheen.

Gefaseerd opstarten vanaf 1 oktober en verschillend per cluster
De uitvoering van deze ‘nieuwe’ dagbesteding op de woonparken start op 1 oktober. Dit gaan we gefaseerd en stap voor stap doen. Dit houdt in dat niet alle cliënten tegelijk gaan starten en dat er cliënten zijn die later dan 1 oktober gaan deelnemen aan de ‘nieuwe’ dagbesteding.

Maatwerk per cliënt
We willen goede en ontwikkelingsgerichte dagbesteding op maat blijven leveren. Daarom is per cliënt van het woonpark bekeken welke dagbestedingsvorm het beste bij hem of haar past. Ook wáár die dagbesteding het beste kan worden gegeven en met welke andere cliënten. We willen dat de samenstelling van de dagbestedingsgroepen zoveel mogelijk uit huisgenoten bestaat. Dit doen we om besmetting van of door anderen zoveel mogelijk te voorkomen.

Cluster Senioren en Somatiek
Het laatste halfjaar hebben we goede ervaring opgedaan met alternatieve vormen van dagbesteding. Zoals dagbesteding in de woning. Voor sommigen – vaak wat oudere – cliënten van cluster Senioren en Somatiek, bleek het rustiger om thuis dagbesteding te krijgen. Het sloot veel beter aan bij hun dagritme en tempo. Vanaf 7 oktober starten we ook hier de dagbesteding weer verder op.

Cluster Gedrag
Er zijn ook cliënten waarvan het netwerk het afgelopen jaar wel erg klein is geworden. Zij missen door het ontbreken van werken op een dagbestedingslocatie de collega’s, leuke ontmoetingen, structuur en de extra mogelijkheid tot ontwikkeling. De cliënten van cluster Gedrag, en dan met name de jongeren, zijn hard toe aan dagbesteding of werk ‘buitenshuis’. Daarom wordt dit vanaf 1 oktober voor deze groep opgestart.

Informatie
Over lokale en persoonlijke ontwikkelingen op het gebied van de dagbesteding worden betrokkenen geïnformeerd door de teams.


Update 7 september 10.00 uur | Cliënten Wielstraat, Mgr. Zwijsenstraat en Beerenbrouckstraat voorzichtig weer naar dagbestedingslocaties

 

In de groepswoningen aan de Wielstraat 18 in Geldrop en de Mgr. Zwijsenstraat en Beerenbrouckstraat in Valkenswaard, wonen cliënten die het moeilijk vinden om de basismaatregelen omtrent Corona structureel te hanteren. Daarom hebben we de mensen die hier wonen de afgelopen periode extra beschermd tegen vooral het risico op besmetting van buitenaf. Dat betekende onder andere dat zij niet meer naar hun werk- of dagbestedingsplek gingen en in plaats daarvan dagbesteding kregen op hun eigen woonlocatie.

 

Goed nieuws
Door onderzeeër verandering in de samenstelling van de bewonersgroep volgen deze woningen vanaf 1 september de voor iedereen geldende richtlijnen van het RIVM en niet meer de extra maatregelen die Lunet zorg hanteerden om besmetting te voorkomen. Voor deze cliënten betekent dit dat zij onder andere weer kunnen gaan uitkijken naar een stap voor stap beginnen met dagbesteding op hun werk- of dagbestedingslocatie.

 


Update 19 augustus 16.00 uur | Dagbesteding vanaf 1 oktober

 

Vanaf 1 oktober gaat bij Lunet zorg de dagbesteding een nieuwe fase in. Op de woonparken starten we gefaseerd de dagbestedingslocaties op. In Wijk en Dorp – waar vanaf juni dit jaar stapsgewijs dagbestedingslocaties alweer in gebruik zijn genomen – verruimen we daar waar mogelijk het aantal dagdelen dagbesteding per cliënt.

 

Voor beide ontwikkelingen geldt dat we het stap voor stap doen. We verwachten dat in de laatste maanden van dit jaar de dagbesteding op de dagbestedingslocaties steeds meer vorm gaat krijgen, e.e.a. afhankelijk van de ontwikkelingen rondom Corona.

 


Update 21 juli 11.15 uur | Dagbesteding stap voor stap

 

Dagbesteding zoals de cliënten van ons gewend waren voordat Corona kwam. Dat is waar we naar streven. Maar voordat het zover is, willen we vooral dagbesteding bieden in een veilige omgeving. Dat betekent kleine groepen en zo weinig mogelijk (vervoers)bewegingen. Dit geldt voor dagbesteding in wijk en dorp. Dagbesteding op de woonparken wordt van 1 oktober gefaseerd opgestart.

 

Drie dagen per week dagbesteding|
Sinds 1 juli jl. is de dagbesteding weer opgestart. Wel met kleinere  groepen dan normaal. We willen cliënten laten wennen aan de nieuwe situatie. Kleinere groepen betekent ook dat het aantal dagen dagbesteding in de week per cliënt anders is dan voorheen. Daarom wordt er in deze periode drie dagen per week dagbesteding gegeven op de dagbestedingslocaties. Op de andere dagen werken de collega’s van de dagbesteding op de woonlocaties.


Update 20 juli 13.45 uur |  Goed nieuws! Vanaf 20 juli opstarten vrijwilligerswerk

 

Het kabinet heeft per 1 juli diverse maatregelen rondom het coronavirus (COVID-19) versoepeld. Hier zijn wij heel verheugd over. Als we samen de algemene landelijke regels in acht nemen kan en mag bijna alles weer.

 

Door de verruiming van de maatregelen kan ook het vrijwilligerswerk weer opgestart worden. Wij en de cliënten zijn hier super blij mee. Het vrijwilligerswerk wordt per 20 juli a.s. weer opgestart. De vrijwilligers zijn door iedereen ontzettend gemist!

Veiligheid staat voorop
Als u vrijwilligerswerk verricht binnen Lunet zorg, is het natuurlijk voor uzelf én de cliënt belangrijk dat dit veilig gebeurt. Binnen Lunet zorg hanteren we daarom ook de landelijke basisregels:

 • Heeft u klachten: blijf thuis en laat u zo snel mogelijk testen. Van onze kant zorgen wij ervoor dat medewerkers en cliënten bij corona gerelateerde klachten worden getest.
 • Houd 1,5 meter afstand en vermijd drukte.
 • Was vaak uw handen, in ieder geval bij binnenkomst.
 • Nies en hoest in de elleboog.

Weer aan de slag vanaf 20 juli? Wilt u weer aan de slag als vrijwilliger? Neem dan contact op met uw contactpersoon vrijwilligers binnen het team.

 


Update 14 juli 15.00 uur | Regels voor kinderen & jeugd na vakantie in een code rood of oranje land

 

Voor wie geldt de quarantaine na een vakantie in een oranje of rood land?

 

 • De landelijke quarantaine regels gelden niet voor kinderen onder de 12 jaar. Kinderen onder de 12 jaar mogen na de vakantie gewoon naar school en aan sportactiviteiten deelnemen. Voor hen geldt deze uitzondering omdat zij nauwelijks een rol spelen bij besmetting met COVID-19.
 • De landelijke quarantaine regels gelden wel voor kinderen boven de 12 jaar.

 

Wat zijn de regels voor ouders na een vakantie in landen met een oranje of rood reisadvies?

 • Ouders moeten na vakantie in een oranje of rood land thuisblijven en mogen niet op het KDC of op het schoolplein komen. Voor eventueel halen en brengen van kinderen moeten ze dan anderen vragen.

 

Klik hier om naar het overzicht van code rood & oranje landen op de website van de Rijksoverheid te gaan.

 

Dit bericht is een aanvulling op de update van 1 juli jl.

 


Update 3 juli 13.00 uur | Opstarten dagbesteding en wijkpunten juli

Sinds juni worden gefaseerd dagbesteding en wijkpunten opgestart. Dit gebeurt in de aanvangsfase met een beperkte groep cliënten. Het streven is dat we in de loop van juli voor de meeste cliënten een passend aanbod hebben.

 

Het kan voorkomen dat een cliënt (tijdelijk) andere dagbesteding ontvangt dan hij/zij normaal gesproken krijgt. Ook kan het zijn dat dit op een andere plek gebeurd. We proberen, daar waar mogelijk, die begeleiding te bieden die de cliënt gewend is.

 

We realiseren ons dat er cliënten zijn die op dit moment nog geen passende dagbesteding krijgen. We doen ons uiterste best om op zo kort mogelijke termijn een passend aanbod met deze ouders en cliënten te bespreken.

 


Update 1 juli 15.30 uur | Bezoek/logeer- en vakantieregelingen per 1 juli 2020

 

Het kabinet heeft per 1 juli diverse maatregelen rondom het coronavirus (COVID-19) versoepeld. Hier zijn wij heel blij mee. Als we samen de algemene landelijke regels in acht nemen kan en mag bijna alles weer!

 

Bezoek- en logeer regeling met ingang van 1 juli
Er is gelukkig weer heel veel mogelijk. Maar omdat het coronavirus niet weg is, blijft het heel belangrijk dat we dit met zijn allen veilig doen. Daar hebben we ook uw hulp bij nodig. Als u op bezoek gaat bij uw verwant, komt u “thuis” bij uw verwant en tegelijkertijd ook bij zijn of haar medebewoners. Samen kunnen we ervoor zorgen dat het voor u, uw verwant, de Lunet zorg begeleiders én de medebewoners veilig is en blijft.

 

Ons dringende verzoek aan u is daarom of u samen met de begeleiders bezoek- en logeer afspraken wilt maken. Als u op bezoek wilt komen, overleg vooraf even met de begeleider wat een goed moment is. Zo voorkomen we dat het door te veel bezoekers op hetzelfde moment te druk wordt én kunnen we ons aan de 1,5 meter en hygiëneregels houden. Want de landelijke basisregels gelden natuurlijk ook binnen Lunet zorg, dus:

 • Heeft u klachten: blijf thuis en laat u zo snel mogelijk testen.
  • Van onze kant zorgen wij ervoor dat medewerkers en cliënten bij corona gerelateerde klachten worden getest.
 • Houd 1,5 meter afstand en vermijd drukte.
 • Was vaak uw handen, in ieder geval bij binnenkomst
 • Nies en hoest in de elleboog.

 

Logeren is ook weer mogelijk. Net zoals bij op bezoek komen, staat veiligheid voorop en gelden bovenstaande landelijke basisregels. Komt uw verwant tijdens het logeren in contact met iemand met een (vermoedelijke) corona besmetting? Dan blijft uw verwant 2 weken bij u thuis in quarantaine. Zo zorgen we samen voor een veilige omgeving voor alle cliënten.

 

Vakantie
Op vakantie gaan kan weer. Neemt u zelf uw verwant mee op vakantie? Dit kan vanaf 1 juli. Dan gelden de landelijke regels en maatregelen en bent u verantwoordelijk om deze na te leven. Bijvoorbeeld:

 • Komt uw verwant tijdens de vakantie in contact met iemand met een (vermoedelijke) corona besmetting? Dan blijft uw verwant 2 weken bij u thuis in quarantaine.
 • Gaat u naar een land waarvoor de landelijke richtlijn is dat er na thuiskomst 2 weken thuisquarantaine is voorgeschreven? Dan blijft in dat geval ook uw verwant 2 weken bij u thuis in quarantaine.

 

Meer weten? Kijk op de website van Rijksoverheid

 

Wordt de reis georganiseerd door de woning of het team van uw verwant? Dan is Lunet zorg uiteraard verantwoordelijk om deze regels na te leven. Deze groepsreizen kunnen vanaf 15 juli weer georganiseerd worden.

 

Heeft u naar aanleiding van deze informatie nog vragen?
Voor vragen kunt u contact opnemen met de begeleiding en/of de manager van uw verwant. Voor alle landelijke maatregelen verwijzen wij u naar de website van het RIVM: www.rivm.nl.

 

Download hier de handige routekaart van de Rijksoverheid met de landelijke regels en richtlijnen vanaf 1 juli.

DIRECT NAAR