Skip to main content

Nieuws updates Coronavirus

By 21/04/2021Nieuws

Nieuws updates Coronavirus

Klik hier voor alle maatregelen op een rijte

Vragen?
Bel de Corona helpdesk ‘Lunet Luistert’. Speciaal voor cliënten en hun naasten. Elke werkdag bereikbaar van 09.00 tot 12.00 uur op 088 551 6000

Meer weten?
Veelgestelde vragen en nog meer handige info & hulpmiddelen vind je op de pagina alle info over het coronavirus.


Update 21 april | Nieuwe versoepelingen na persconferentie 20 april

Op 20 april is er een persconferentie geweest waarbij er nieuwe versoepelingen zijn aangekondigd per 28 april. Het is belangrijk dat ondanks de versoepelingen de basismaatregelen worden nageleefd, zodat we de veiligheid van onze cliënten kunnen waarborgen.

Onderstaande versoepelingen zijn per 28 april van kracht:

 • Op 28 april om 4:30 uur vervalt de avondklok voor onze cliënten.
 • Bezoek ontvangen doen we in overleg en op afspraak. Maximaal 2 personen boven de 13 jaar per dag.
 • De terrassen van onze horecagelegenheden zijn geopend tussen 12:00-18:00 uur. De terrassen zijn geopend voor onze cliënten en hun familie. Voor externe bezoekers geldt een verplichte reservering van zitplaatsen vooraf. Dit kan aan de deur. Bekijk de overige richtlijnen voor terrassen.
 • Alle dagbestedingslocaties in de wijk zijn geopend. Dagbesteding voor onze cliënten vindt op locatie plaats.

Spel-o-theek geopend
De spel-o-theek op Eckardal is weer geopend. Cliënten met een abonnement kunnen op afspraak een bezoek brengen.

Klik hier voor alle maatregelen op de website van Rijksoverheid.
Klik hier voor alle maatregelen op de website van Rijksoverheid in eenvoudige taal.


Update 14 april | Update naar aanleiding van persconferentie 13 april

Gisterenavond was er weer een persconferentie. Het aantal besmette mensen neemt nog steeds toe. Er liggen ook nog te veel mensen met corona in het ziekenhuis. Daarom blijven de huidige maatregelen nodig. Op 20 april kijkt de regering opnieuw naar de maatregelen. Dan bekijkt zij welke maatregelen er nodig zijn na 28 april. Basisregels blijven belangrijk

Het is belangrijk dat iedereen zich aan de basisregels houdt. Ook als je al een prik hebt gehad.

 • Was vaak je handen.
 • Houd 1,5 meter afstand van anderen.
 • Blijf thuis en laat je testen bij klachten.

Update 12 april | Kapper en pedicure weer welkom op de woning 

Vanaf 12 april is het weer mogelijk dat de kapper of pedicure op de woning komt. Alleen, we willen natuurlijk wel dat dit veilig gebeurt. Kappers en pedicures zijn daarom alleen welkom in de woning als alle cliënten van de woongroep zijn gevaccineerd. Want als niet alle cliënten zijn gevaccineerd, is de kans op besmetting te groot en moet een kappers- en of pedicurebehandeling elders plaatsvinden. Met deze versoepeling volgen we de landelijke richtlijnen.

Klik hier voor alle maatregelen op de website van Rijksoverheid. 
Klik hier voor alle maatregelen op de website van Rijksoverheid in eenvoudige taal. 


Update 24 maart 2021| Update na persconferentie Rijksoverheid  

Op 23 maart is er een persconferentie geweest. Het aantal besmette personen neemt toe, daarom worden alle huidige maatregelen verlengd tot en met 20 april. Eén maatregel wordt aangepast; vanaf 31 maart gaat de avondklok een uur later in, om 22:00 uur. Lunet zorg blijft verantwoorde en veilige zorg en ondersteuning bieden aan onze cliënten.

Welke maatregelen blijven gehandhaafd tot en met dinsdag 20 april: 

 • De avondklok is verlengd. Alle cliënten mogen tussen 22.00 – 04.30 uur niet buiten komen. En ook geen bezoek ontvangen. Uitzonderingen? Download hier de formulieren die je daarvoor nodig hebt.
 • Bezoek: maximaal 1 persoon boven de 13 jaar per dag. Bij voorkeur dezelfde persoon. De cliënt mag 1 keer per dag op bezoek gaan. 
 • Binnensporten is niet toegestaan. Het beweegcentrum blijft gesloten. 

Klik hier voor alle maatregelen op de website van Rijksoverheid.
Klik hier voor alle maatregelen op de website van Rijksoverheid in eenvoudige taal.


Update 10 maart | Geen nieuwe versoepelingen naar aanleiding van persconferentie 8 maart 2021

Op 8 maart is er een persconferentie geweest waarin de huidige stand van zaken over corona is besproken. Lunet zorg blijft verantwoord en veilig zorg en ondersteuning bieden aan onze cliënten. De lichte versoepelingen, bekend gemaakt tijdens de persconferentie van 23 februari blijven van kracht. Ook met deze versoepelingen zorgen er ook voor dat ieder de basismaatregelen goed moeten naleven.

Wij volgen uiteraard de geldende richtlijnen van de overheid om onze dienstverlening zo veilig mogelijk aan te bieden.

Welke maatregelen blijven gehandhaafd t/m 30 maart:

 • De avondklok is verlengd. Cliënten mogen tussen 21.00 – 04.30 uur niet buiten komen en geen bezoek ontvangen. Uitzonderingen? Download hier de formulieren die je daarvoor nodig hebt.
 • Bezoek: cliënten mogen bezoek ontvangen van maximaal 1 persoon boven de 13 jaar per dag. Bij voorkeur dezelfde persoon. Cliënten mogen 1 keer per dag op bezoek gaan.
 • Dagbesteding: voor alle bewoners van de woonparken en voor overige cliënten die bij Lunet zorg wonen vindt dagbesteding plaats in de woning.
 • Binnen sporten is niet toegestaan.

Wat is er veranderd:

 • Een bezoek aan kapper en pedicure is voor onze cliënten weer mogelijk, het bezoek hieraan mag niet in de woning van de cliënt en ook niet op een locatie op onze woonparken plaatsvinden.
 • Cliënten mogen buiten sporten met maximaal 2 personen of met één huishouding. Cliënten jonger dan 27 jaar mogen buiten sporten in groepen met 1,5 meter afstand.

Klik hier voor alle maatregelen op de website van Rijksoverheid.
Klik hier voor alle maatregelen op de website van Rijksoverheid in eenvoudige taal.


Update 15 februari 14.00 uur | Voorbereiding 3e coronagolf

De overheid maakt zich grote zorgen over de extra besmettelijke Britse variant van het coronavirus. Deze variant gaat een 3e coronagolf veroorzaken. Dat heeft natuurlijk ook gevolgen voor Lunet zorg.

Plan van aanpak 3e golf
Om op deze 3e coronagolf voorbereid te zijn, heeft Lunet zorg een plan van aanpak opgesteld. We noemen dit het corona faseringsplan. In dit plan staat per “fase” beschreven welke zorg we wel, of even niet meer kunnen verlenen.

Doel corona faseringsplan
Door het plan zijn we goed voorbereid. Zo weten per fase wat we nog wel en niet kunnen doen. Want als er heel veel cliënten en medewerkers ziek zijn, is het niet mogelijk om alle zorg te verlenen zoals u van ons gewend bent.

Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat er momenten komen waarop we alleen basiszorg kunnen geven. Of dat er even helemaal geen dagbesteding is, ook niet op de woning. We hopen natuurlijk dat het niet zo ver komt.

Op de hoogte blijven
Via de website houden we u op de hoogte van de fases waarin we terecht komen en wat dit betekent voor de zorg aan uw verwant.

Oproep aan familieleden
Zijn uw e-mailadres en telefoonnummer nog niet bekend bij het team van uw verwant? Dan verzoeken wij u dit door te geven zodat we u snel kunnen bereiken. Heeft u geen e-mailadres? Geef dan een e-mailadres van een familielid door aan het team zodat we u op de hoogte kunnen houden?

Vragen?
Gelukkig is het nog niet zo ver. En met ons plan van aanpak zijn we zo goed als mogelijk voorbereid op de 3e golf. Heeft u na het lezen van deze update nog vragen? Dan kunt u contact opnemen met het team van uw verwant.


Update 3 februari 08.00 uur | Lockdown verlengd naar 2 maart

Gisterenavond is weer een persconferentie geweest van de Rijksoverheid. Het kabinet maakt zich grote zorgen om de Britse variant van het coronavirus. Die is nog besmettelijker dan het virus dat we al kennen. Daarom blijven de lockdown en de avondklok nodig. De lockdown is verlengd naar 2 maart. En over de avondklok wordt nog overlegd. De avondklok geldt in ieder geval tot woensdag 10 februari 2021 04.30 uur. Zodra er iets veranderd in de maatregelen bij Lunet zorg, lees je dat hier.

Wat blijft hetzelfde tot en met 2 maart?

 • Bezoek binnen de woning per cliënt
  Maximaal 1 persoon boven de 13 jaar per dag (was 2). Bij voorkeur dezelfde personen.

  • Uitzondering: mantelzorger telt niet mee als 1 bezoeker.
 • Op bezoek gaan door cliënt
  Maximaal 1x per dag ergens op bezoek gaan

Lees hier op de website van Rijksoverheid alle maatregelen die gelden tot en met 2 maart (in eenvoudige taal)


Update 22 januari 13.30 uur | Vanaf zaterdag avondklok tussen 21.00 en 04.30 uur

Het is definitief. Per zaterdag 23 januari gaat de avondklok voor heel Nederland in. Tussen 21.00 – 04.30 uur mag je niet buiten komen. Dit is een extra maatregel om het huidige corona virus en de besmettelijke Britse variant van het virus onder controle te krijgen. De avondklok geldt in ieder geval tot woensdag 10 februari 2021 04.30 uur.

Wat zijn de gevolgen van de avondklok voor Lunet zorg? 

 • Alle cliënten mogen tussen 21.00 – 04.30 uur niet buiten komen. En ook geen bezoek ontvangen.
  Uitzonderingen? Download hier de formulieren die je daarvoor nodig hebt.
 • Medewerkers van Lunet zorg hebben speciale formulieren van Lunet zorg gekregen. Zo kunnen ze gewoon werken tijdens de avondklok.
 • De wijkpunten sluiten om 20.00 uur zodat bezoekers op tijd thuis zijn.
 • De Herberg Eckartdal sluit om 20.00 uur van ma t/m zo
 • Restaurant De Donksbergen sluit om 20.00 uur van ma t/m vr en in het weekend om 17.00 uur.
 • De avondklok geldt natuurlijk ook voor cliënten op de woonparken. Uitzonderingen mogelijk in overleg met de manager.

Let op! Houd je aan de avondklok regels. Moet je toch naar buiten? Zorg dat je een geldige verklaring bij je hebt. Als je deze niet kunt tonen, krijg je een boete van € 95,- en dat is zonde van je geld. Je mag het formulier ook digitaal tonen, bijvoorbeeld op je telefoon.

Klik hier voor alle avondklokinformatie op de website van Rijksoverheid.


Update 20 januari 16.00 uur | Update naar aanleiding van extra persconferentie Rijksoverheid

Vanmiddag om 14.00 uur is een extra persconferentie geweest van de Rijksoverheid. Het kabinet maakt zich grote zorgen om de Britse variant van het coronavirus. Die is nog besmettelijker dan het virus dat we al kennen. Er zijn extra maatregelen nodig om de nieuwe variant van het virus onder controle te krijgen. De belangrijkste veranderingen voor Lunet zorg zijn:

 • Bezoek binnen de woning per cliënt
  Maximaal 1 persoon boven de 13 jaar per dag (was 2). Bij voorkeur dezelfde personen.

  • Uitzondering: mantelzorger telt niet mee als 1 bezoeker.
 • Op bezoek gaan door cliënt
  Maximaal 1x per dag ergens op bezoek gaan
 • Avondklok
  Het voornemen van het kabinet is om binnen enkele dagen na instemming van de Tweede Kamer in heel Nederland een avondklok in te voeren. Het is dan de bedoeling dat iedereen van 20.30 uur ’s avonds tot 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft tot en met in ieder geval 9 februari. Zodra er meer bekend is over de avondklok, volgt hier meer informatie.

Klik hier voor alle maatregelen op de website van Rijksoverheid.

Klik hier voor alle maatregelen op de website van Rijksoverheid in eenvoudige taal.


20 januari 15.30 uur | Vaccinatiedatum cliënten bekend

We zijn erg blij dat we op woensdag 27 januari starten met de vaccinatie van cliënten die een medisch dossier hebben bij Lunet zorg. Deze cliënten worden gevaccineerd met het Pfizer-vaccin. De vaccinatie van deze ruim 700 cliënten neemt drie achtereenvolgende dagen in beslag.

Alle wettelijk vertegenwoordigers van cliënten die bij Lunet zorg een medisch dossier hebben, hebben in de afgelopen dagen een brief ontvangen met uitleg over vaccin en vaccinatie. Door het invullen en retourneren van het bijgevoegde formulier, kunnen zij te kennen geven of zij wel of geen toestemming verlenen aan de vaccinatie door het medisch personeel van Lunet zorg. Dit toestemmingsformulier kan op drie verschillende manier worden teruggestuurd:  

 • Per post met bijgevoegde antwoordenvelop.
 • Per mail (formulier invullen, ondertekenen en inscannen).
 • Via de website: www.lunetzorg.com/vacineren

Prikronde 1
Op woensdag de 27ste starten we met het vaccineren op woonpark Eckartdal en in de woningen rondom het woonpark waar cliënten wonen met een medisch dossier bij Lunet zorg. Op donderdag is woonpark De Donksbergen en de woningen rondom het woonpark waar cliënten wonen met een medisch dossier bij Lunet zorg aan de beurt. Op de laatste vaccinatie dag – vrijdag 29 januari – worden alle andere cliënten die een medisch dossier hebben bij Lunet zorg gevaccineerd. 

Prikronde 2
Op 17, 18 en 19 februari 2021 krijgen de cliënten die eind januari in de eerste prikronde zijn gevaccineerd, hun tweede en laatste Pfizerinenting. Ons uitgangspunt is dat dit gebeurt in dezelfde prikvolgorde van de eerste prik eind januari. 

Overige cliënten Lunet zorg
Cliënten van Lunet zorg die een eigen huisarts hebben, krijgen t.z.t. een oproep van de huisarts of GGD voor deelname aan vaccinatie. Het vaccinatieteam van Lunet zorg gaat wel deze huisartsen actief benaderen om hen te helpen in een zo snel als mogelijke afwikkeling van de vaccinatie. 

Jonger dan 18 jaar
Op dit moment is er nog te weinig onderzoek naar de effectiviteit van vaccinatie van mensen onder de 18 jaar. Toch willen we op korte termijn deze groep cliënten van onder de 18 benaderen om alvast de toestemming voor vaccinatie te regelen. Dit doen we omdat mocht de landelijke richtlijnen aangeven toch tot vaccinatie over te gaan, we meteen van start kunnen. 

Wanneer wordt er niet gevaccineerd?
De arts bepaalt uiteindelijk of er wel of geen Pfizervaccin wordt toegediend. Hij of zij doet dit op medische gronden en handelt conform de landelijke richtlijnen. Er wordt in ieder geval NIET gevaccineerd: 

 • Als je op de dag van de vaccinatie een Corona-infectie hebt of dat hebt gehad in de vier weken daaraan voorafgaand.
 • Als je op de vaccinatie dag ziek bent (bijvoorbeeld griep, verkouden). 
 • Als je jonger bent dan 18 jaar. 

Cliënten die aan bovenstaande criteria voldoen en dus niet worden gevaccineerd op 27, 28 of 29 januari, worden later gevaccineerd. Wanneer precies en met welk vaccin is bij ons nog niet bekend. 

Informatie Vaccinatie

Heb je een vraag over vaccinatie? We hebben alle informatie over vaccineren handig voor je bij elkaar gezet. Klik hier om naar de video’s en de uitleg over vaccineren in pictogrammen te gaan.

Heb je een andere vaccinatie-vraag?
Ben je cliënt bij Lunet zorg? Neem dan contact op met je begeleider.
Ben je een verwant? Neem dan contact op met het team van je verwant.


14 januari 14.30 uur | Ingrijpende preventieve maatregelen bij de dagbesteding

Nadat vorige week (05-01-2021) is besloten om de dagbesteding voor een deel van onze bewoners op de woonparken tijdelijk te laten plaatsvinden op de eigen woning, gaan we deze maatregel per maandag 18 januari uitbreiden voor alle bewoners van de woonparken en voor overige cliënten die bij Lunet zorg wonen. Voor de andere helft van onze bijna 2800 cliënten wordt op dit moment hard gewerkt om een maatwerkpakket voor de dagbesteding te hebben. Het gaat hier voornamelijk om cliënten die niet bij ons wonen, maar wel dagbesteding hebben bij ons. We proberen dat deze cliënten zoveel als mogelijk op hun huidige dagbestedingsplek terecht kunnen.

Waarom deze drastische maatregel?
Op de laatste persconferentie is serieuze bezorgdheid geuit over de Britse variant van het Coronavirus. In Groot-Brittannië heeft dit in korte tijd al geleid tot een explosie van besmettingen, met als gevolg een enorme druk op de gezondheidsvoorzieningen. De slachtoffers zijn niet meer of minder ziek dan bij het normale Coronavirus, maar het besmettingsrisico is vele malen groter. En ook in ons land zijn de eerste besmettingen met deze variant van het Coronavirus al opgedoken.  

We hebben de beslissing om tijdelijk een deel van de dagbesteding te laten plaatsvinden op de eigen woning niet licht genomen. We hebben advies ingewonnen bij verschillende partijen en we hebben de medezeggenschap, zoals de Centrale Cliëntvertegenwoordigersraad betrokken bij ons uiteindelijke besluit. We zijn er ons van bewust dat het een enorme drastische maatregel is, die iedereen binnen Lunet zorg raakt. Zowel de cliënten, als medewerkers en verwanten.  

Alleen samen komen we hier uit
Alleen door preventief hard ‘op de rem te trappen’, denken we een explosieve uitbraak binnen Lunet zorg te minimaliseren en zodoende de mensen die op onze ondersteuning rekenen te beschermen tegen ziek zijn of erger; overlijden. Tegelijkertijd denken we dat door deze maatregel de (werk)druk op ons zorgpersoneel, het Gezondheidscentrum en de ondersteunende diensten in ieder geval niet meer wordt.  

Maar jezelf beschermen en daarmee ook anderen vraagt ook om discipline en uithoudingsvermogen. We vragen daarom dringend aan iedereen om zich aan de basis hygiëneregels te houden en onze maatregelen en afspraken in acht te nemen en te respecteren. Want alleen zo zorgen we er met z’n allen voor dat besmetting tot een minimum wordt gereduceerd.  

Deze maatregel loopt in ieder geval tot en met 9 februari. Dit is in lijn met de landelijke maatregelen.  


14 januari 13.15 uur | Vaccinatiebrief verstuurd naar alle wettelijk vertegenwoordigers

In de week van 18 januari valt bij alle wettelijk vertegenwoordigers van Lunet zorg een brief van ons op de mat met hierin informatie over de vaccinatie in het algemeen en over de toestemming voor vaccinatie in het bijzonder. 

Wanneer de vaccinatie voor mensen met een verstandelijke beperking begint, is helaas nog niet bekend. Dit bepaalt de overheid, net zoals ze bepalen met welk vaccin wordt ingeënt. Maar mocht de datum bekend worden, willen we graag goed voorbereid zijn door te weten wie wél toestemming geeft voor vaccinatie en wie niet.  

Bij cliënten van Lunet zorg maken we onderscheid tussen cliënten die een medisch dossier hebben bij ons en cliënten die een eigen huisarts hebben.  

Vaccinatie cliënten met een medisch dossier bij Lunet zorg
De eerstgenoemde groep vindt naast informatie over vaccinatie ook een toestemmingsformulier in de brief. Deze toestemming is nodig om te weten wie gevaccineerd wil worden door medisch personeel van Lunet zorg. Daarnaast weten we door middel van het aantal toestemmingen, hoeveel vaccins we moeten bestellen.  

Vaccinatie cliënten met een eigen huisarts
De groep cliënten die een eigen huisarts heeft, krijgt ook een brief van ons met informatie over de gang van zaken van vaccineren. Er is in deze brief geen toestemmingsformulier bijgevoegd. Deze groep cliënten wordt namelijk niet door ons maar door de eigen huisarts of de GGD gevaccineerd.   

Nog geen 18?
Een derde groep zijn cliënten onder de 18 jaar. De overheid heeft besloten dat iedereen onder de 18 niet wordt gevaccineerd. 

13 januari 08.00 uur | Update naar aanleiding van persconferentie Overheid

Op dinsdag 12 januari was er weer een persconferentie. De belangrijkste dingen op een rijtje:

 • De strenge lockdown blijft nodig en wordt verlengd tot en met 9 februari
 • Het aantal besmettingen met corona moet sneller dalen. Zodat het aantal mensen met corona in ziekenhuizen snel daalt. Blijf dus thuis. En bij klachten laat je testen. Houd je ook aan de hygiëne voorschriften zoals vaak je handen wassen en hoest en nies in je ellenboog.
 • Probeer zo min mogelijk mensen te ontmoeten
 • Restaurants en winkels blijven dicht tot en met 9 februari

Wat betekent dit voor Lunet zorg?
Zeker tot en met 9 februari gelden onderstaande regels en maatregelen:

 • Bezoek binnen de woning per cliënt: maximaal 2 personen per dag
 • Buiten de woning
  • wandelen en fietsen is toegestaan met maximaal 2 personen of met één huishouding (lees is één woning)
   • uitzondering: kinderen tot en met 12 jaar tellen niet mee
  • Sporten: je mag sporten met maximaal 2 personen of met één huishouding. Sporten mag alleen buiten
   • Uitzonderingen, cliënten jonger dan 17 jaar mogen buiten wel in groepen sporten (met 1,5 meter afstand)
  • Vrijetijdsactiviteiten mag met maximaal 2 personen  of met cliënten uit één huishouden
 • Vakanties
  • blijf zoveel mogelijk thuis. Maak binnen Nederland alleen noodzakelijke reizen. Voor het buitenland geldt, reis niet en boek geen reizen naar het buitenland tot 31 maart 2021, tenzij dit strikt noodzakelijk is. Lees hier de adviezen op de website van Rijksoverheid
 • Zwembaden De Donksbergen en Eckartdal zijn gesloten tot nader bericht
 • Logeren & bezoek risicogebieden: op bezoek gaan of logeren bij familie in risicogebieden is niet toegestaan
 • Dagbesteding woonparken: informatie volgt deze week
 • Dagbesteding in wijk en dorp: informatie volgt deze week
 • Mondmasker voor medewerkers is verplicht:
  • indien er geen 1,5 meter afstand bewaard kan worden
  • in publieke ruimtes
 • Cliënten hoeven binnen geen mondmasker te dragen, mag wel. Zie Corona-update nieuwsbericht hieronder van 30 november 11.00 uur | Mondmaskerplicht per 1 december voor medewerkers en cliënten
 • Cliënten (ouder dan 13 jaar) moeten in de publieke ruimtes zoals een supermarkt een mondmasker dragen. De andere winkels zijn gesloten
 • Wijkpunten blijven toegankelijk voor cliënten en niet voor externe bezoekers
 • Kinderdienstencentra blijven open

Uitgebreide informatie op de website van Rijksoverheid


8 januari 14.00 uur | Vaccinatie van cliënten van Lunet zorg  

Op woensdag 6 januari 2020 werd de eerste Nederlander gevaccineerd tegen het Coronavirus. Deze zorgmedewerker uit Boxtel is de eerste in een rij van vele mensen die in de directe cliënten- en patiëntenzorg werken. De komende periode laten ook medewerkers van Lunet zorg die in de directe cliëntenzorg werken zich vaccineren tegen het Coronavirus en nemen op die manier hun verantwoordelijkheid om zichzelf en daarmee ook de mensen die op hun zorg, aandacht en ondersteuning rekenen en anderen te beschermen.

In een peiling op 5 januari zagen we dat de vaccinatiebereidheid bij het zorgpersoneel is gegroeid van 66% (2020) tot 80 % (5 januari 2021) en in de ziekenhuizen in en rondom Eindhoven tot zelfs 95%. Dat biedt goede en hoopvolle perspectieven voor een terugkeer naar een normale zorg en ondersteuning in het bijzonder en een normaal leven in het algemeen 

Mensen met een verstandelijke beperking worden ook op korte termijn door middel van een brief opgeroepen om zich te laten vaccineren. Dat gebeurt door de Medische Dienst van Lunet zorg of door de huisarts.  

De verwachting is dat we medio februari kunnen gaan starten met de vaccinatie van zowel cliënten als medewerkers. Het is op dit moment nog niet bekend met welk vaccin dat gebeurt. 

Meer informatie over vaccin en vaccinatie vind je hier. 


5 januari 13.00 uur | Maatregel ‘Dagbesteding op woonpark voor deel even terug naar de woning’ verlengd tot 19 januari

Om met elkaar verantwoorde zorg te blijven leveren, hebben we moeten besluiten om per omgaande de dagbesteding voor cliënten van cluster Senioren Somatiek – woonachtig op het woonpark – te realiseren op de eigen woning. Dit willen we in ieder geval doen tot 19 januari. Cliënten van cluster Gedrag krijgen vooralsnog hun dagbesteding op hun dagbestedingslocatie.

De reden dat we dit hebben gedaan is de toename in de afgelopen periode van het aantal positief geteste cliënten op de woonparkenEn ook bij de medewerkers werkzaam op het woonpark zien we een toename in het verzuim.  

Om in deze nijpende situatie toch de basiszorg aan onze cliënten te kunnen blijven leveren en het liefst met zoveel als mogelijk bekende gezichten voor deze cliënten, hebben we collega´s van de dagbestedingslocaties op de woonparken gevraagd om te gaan werken op de woningen.  

Concreet betekent dit dat zij zorgdiensten en dagbestedingsdiensten op locatie gaan leveren. Maatwerk in dagbesteding in een dagbestedingslocatie blijft – in overleg met de manager – eventueel mogelijk voor individuele cliënten van zowel binnen als buiten het woonpark. 

We hopen natuurlijk zo snel als mogelijk weer terug te gaan naar de normale situatie. Maar hierin zijn we afhankelijk van de actualiteit rondom de extra zorg van positief geteste cliënten en de inzet van voldoende personeel. In de eerste week van januari kijken we daarom verder hoe om te gaan met die actualiteit. 


31 december 12.00 uur | De laatste loodjes van 2020 wegen het zwaarst

In de laatste week van 2020 zijn we in een situatie beland die we gerust spannend en zorgelijk kunnen noemen. De kwaliteit van zorg is nog niet in het geding, maar door het aanhoudend en oplopend personeelstekort houden we ons hart vast de komende dagen en misschien wel weken.  

We zien dat er door iedereen keihard gewerkt wordt. We horen ook dat ‘samenwerken aan een goed leven’ heel letterlijk wordt opgevat. Medewerkers zijn bereid een tandje bij te zetten, extra in te vallen en er zijn mooie initiatieven op het gebied van ‘burenhulp’ en hulp van collega’s van de ondersteunende diensten en van de dagbesteding. Prachtig.   

Tegelijkertijd merken we ook dat de rek er langzaam uit gaat. We doen er op dit moment alles aan om zo goed als mogelijk de mensen die elke dag op ons rekenen te verzorgen, te ondersteunen en aandacht te geven. Maar niet alleen het einde van het jaar is in zicht, ook de grens van al deze mogelijkheden is helaas dichterbij dan je denkt.   

Want op dit moment kan het personeel op de Corona-unit (interne verpleegafdeling voor Corona patiënten) – vanwege tekort aan verpleegkundigen – niet nog meer patiënten opnemen. Tegelijkertijd zijn – deels daarom – de laatste dagen zeven(!) woningen op de woonparken De Donksbergen en Eckartdal al omgebouwd tot cohortwoningen. Dit is een woning die geheel of gedeeltelijk is ingericht om (een deel van de) cliënten met Corona van die woning te verplegen in isolatie. En zolang een woning het label ‘cohort’ heeft, gelden er extra maatregelen zoals geen bezoek ontvangen en cliënten mogen niet naar huis of elders. Ouders en verwanten van cliënten in deze woningen hebben we hiervan al op de hoogte gebracht.

Een kant-en-klare oplossing voor deze situatie hebben we niet. Heeft niemand niet. Het enige dat we wel kunnen doen is er met z’n allen voor zorgen dat iedereen gezond en fit blijft en dat iedereen onze maatregelen serieus neemt.  

We tellen met z’n allen hoopvol af naar 2021, waar perspectieven zijn die onze zorgelijke situatie wellicht kunnen verlichten en verminderen. In de tussentijd is het een kwestie van alle zeilen bijzetten en gewoon keihard werken om in ieder geval basiszorg te kunnen blijven leveren aan de mensen die op ons rekenen. 


15 december 13.00 uur | Update naar aanleiding van persconferentie en strenge lockdown

Gisterenavond is de landelijke persconferentie geweest waarbij, tot in ieder geval 19 januari 2021, strenge lockdown regels zijn aangekondigd. Deze strenge maatregelen gaan per vandaag in. Samengevat gaan we eigenlijk terug naar de regels van de eerste lockdown.

Wat verandert er:

 • Bezoek binnen de woning per cliënt
  • maximaal 2 personen per dag (was 3)
   o Uitzondering 24-25-26 december, dan mogen 3 bezoekers per dag
   o Let op! Met oud en nieuw maximaal 2 personen per dag
 •  Buiten de woning
  • wandelen en fietsen is toegestaan met maximaal 2 personen (was 4) of met één huishouding (lees is één woning)
   • uitzondering: kinderen tot en met 12 jaar tellen niet mee
  • Sporten: je mag sporten met maximaal 2 personen (was 4) of met één huishouding. Sporten mag alleen buiten
   • Uitzonderingen, cliënten jonger dan 17 jaar mogen buiten wel in groepen sporten (met 1,5 meter afstand)
  • Vrijetijdsactiviteiten mag met maximaal 2 personen (was 4) of met cliënten uit één huishouden
 • Vakanties
  • blijf zoveel mogelijk thuis. Maak binnen Nederland alleen noodzakelijke reizen. Voor het buitenland geldt, reis niet en boek geen reizen naar het buitenland tot medio maart 2021, tenzij dit strikt noodzakelijk is. Lees hier de adviezen op de website van Rijksoverheid
 • Zwembaden De Donksbergen en Eckartdal zijn gesloten tot nader bericht

Wat blijft hetzelfde

 • Logeren & bezoek risicogebieden
  • Op bezoek gaan of logeren bij familie in risicogebieden is niet toegestaan
 • Dagbesteding woonparken: zoveel mogelijk met cliënten uit één woning
 • Dagbesteding in wijk en dorp: geen veranderingen
 • Mondmasker voor medewerkers is verplicht:
  • indien er geen 1,5 meter afstand bewaard kan worden
  • in publieke ruimtes
 • Cliënten hoeven binnen geen mondmasker te dragen, mag wel. Zie Corona-update nieuwsbericht hieronder van 30 november 11.00 uur | Mondmaskerplicht per 1 december voor medewerkers en cliënten
 • Cliënten (ouder dan 13 jaar) moeten in de publieke ruimtes zoals een supermarkt een mondmasker dragen. De andere winkels zijn gesloten
 • Wijkpunten blijven toegankelijk voor cliënten en niet voor externe bezoekers
 • Kinderdienstencentra blijven open

Er is nog een aantal onderwerpen waarop we ons beraden. Houd onze website in de gaten voor de meest actuele nieuwsupdates.

Uitgebreide informatie op de website van Rijksoverheid

DIRECT NAAR