Bijzondere verhalen in coronatijd

By 15/04/2020Verhalen
Bijzondere verhalen in coronatijd

Dank voor de lieve zorgen!

Sophie de Zwart is weer thuis. Ze is ontslagen uit de corona unit op woonpark Eckartdal. Iedereen is ontzettend blij dat ze naar haar huis mocht aan de Wouwermanstraat in Eindhoven.

Om het verzorgend team te bedanken voor alle goede zorgen, heeft Sophie een prachtige taart voor het personeel laten bakken. Op de foto staan Lunet zorg collega’s Rachel Cauberg en Charlotte Vossen, samen met Sophie. Deze foto werd speciaal gemaakt voor de verjaardag van broer Wouter en via Facetime bellen met hem gedeeld.

Wouter vindt het geweldig om te zien hoe onze medewerkers hun werk doen. “De zorg is zo fantastisch bezig, dat kunnen we niet voldoende laten zien. Ik heb zoveel respect voor hen”, vertelt Wouter.

Dank voor de lieve zorgen!


Vrijwilligers aan de zijlijn

Vrijwilligers zijn onmisbaar. Als vrijwilliger draag je bij aan een goed leven voor onze cliënten. Dit kan zowel individueel, als in een groep, of bij activiteiten.

Er zijn ingrijpende maatregelen genomen om bewoners, naasten en de medewerkers te beschermen. Deze maatregelen zorgen ervoor dat vrijwilligers helaas niet meer welkom zijn op onze locaties.

Margriet, is vrijwilliger van drie cliënten op woonpark Eckartdal in Eindhoven. Margriet vertelt: `In deze tijd is acceptatie belangrijk. Mijn wekelijkse bezoekjes zijn niet meer mogelijk. Als vrijwilliger moet je je daarbij neer kunnen leggen. Ik kan de situatie niet veranderen. De gezondheid van ons allemaal is nu het allerbelangrijkste. Ik mis de activiteiten wel die wij, buiten mijn vakanties om, elke week ondernemen. Wandelen, snoezelen, muziekochtenden en volksdansen.

Ik sta gelukkig in contact met de woning en ouders van één van de cliënten. Af en toe stuur ik een appje naar de woning om te kijken hoe het gaat. Dan krijg ik een ontzettend lief appje terug. Dat is fijn. Soms stuur ik een mooi gedicht of een liedje dat me ontroert naar de ouders. Zo blijven we allemaal betrokken.’

We hopen alle vrijwilligers weer te zien wanneer de maatregelen het toelaten. Voor meer informatie kijk op: www.lunetzorg.com/corona

Beschermd wonen op een woonpark


Kinderdienstencentrum open

Continuïteit belangrijk

Veel scholen, kinderdagcentra en kinderdienstencentra in Nederland zijn alleen open voor kinderen van ouders met vitale beroepen of een kwetsbare thuissituatie. Het Kinderdienstencentrum (KDC) van Lunet zorg in Eindhoven, Eersel en Maarheeze is ook in deze Corona-tijd gewoon open voor alle kinderen van het KDC.

Marianne Kuijpers, manager cluster Kind en Jeugd, licht toe: “We zijn open omdat we noodzakelijke zorg en behandeling bieden aan kinderen met een ontwikkelingsachterstand waarbij continuïteit erg belangrijk is. De kinderen hebben deze dagbehandeling nodig om later stevig in hun schoenen te staan als ze naar school gaan. Voor de kinderen houden we alles zo normaal mogelijk, zodat ze hun ritme behouden en zich veilig voelen en dus optimaal kunnen ontwikkelen. Ze zien de vertrouwde gezichten en krijgen uitdagende en speelse activiteiten aangeboden, net zoals altijd.”

Natuurlijk zijn er ook aanpassingen om het virus buiten de deur te houden. Ouders mogen hun kind niet naar binnen brengen maar geven hun kind aan de voordeur af. Gelukkig kunnen we rekenen op veel begrip van de ouders.

Marieke Dirckx, moeder van Khyran, vertelt: “Superfijn dat het KDC open is! Het ritme en de regelmaat zijn voor Khyran heel belangrijk en op deze manier gaat zijn ontwikkeling door. Als hij alleen maar thuis is, staat zijn leven stil. Het KDC biedt zorg, het is niet zomaar opvang. Wij als ouders zijn geen professionals, Khyran heeft deze zorg nodig om zich zo goed mogelijk te ontwikkelen. Gelukkig begrijpt Khyran dat ik hem bij de deur afzet en gaat hij vrolijk naar binnen. Ik heb hem verteld dat de papa’s en mama’s nu even niet naar binnen mogen, dat dat beter is voor hem.”

De individuele behandelingen zoals fysiotherapie en logopedie gaan niet door omdat we niet voldoende afstand kunnen houden, tenzij het kind daar ernstig nadeel van zou ondervinden. De therapeuten geven online adviezen aan groepsbegeleiders en ouders. Groepsbegeleiders en ouders doen zo de oefeningen uit de therapie met de kinderen in plaats van de therapeut. In het taxivervoer zitten minder kinderen per busje en begeleiders houden afstand van elkaar. Van de kinderen houden de begeleiders geen afstand, want die hebben nabijheid juist heel hard nodig. Zij begrijpen niet wat Corona is, daar zijn ze nog te jong voor.

Sommige kinderen zijn nog thuis, bijvoorbeeld omdat ze zelf of een gezinslid ziek zijn of omdat ouders het spannend vinden weer naar buiten te gaan. Voor die kinderen is er digitaal contact, er wordt met hen gebeeldbeld door begeleiders bijvoorbeeld tijdens de ochtendkring. Ook sturen groepen werkbladen, taaloefeningen, filmpjes etc. naar de kinderen die thuis zijn.

Bij cluster Kind en Jeugd gaan ook de huisbezoeken van ambulante begeleiders door waar mogelijk en de logeerhuizen zijn open. Zo proberen we ouders en kinderen te ondersteunen in deze moeilijke tijd.

Kinderdienstencentrum openKinderdienstencentrum open


Hartjes uit Oirschot

Op woonlocatie `Ons Hofje’ in Oirschot wonen een vijftiental cliënten onder begeleiding. Door de week gaan ze naar hun werk. Renate werkt bijvoorbeeld bij onze dagbesteding locatie Kunst en Ko aan de Hoogstraat in Eindhoven en Eric bij LuuXX Kleine Berg in Eindhoven. Door alle corona maatregelen zijn onze dagbesteding locaties nu gesloten en is alles anders.

Tijdens de sluiting van de dagbesteding locaties geven onze begeleiders nu dagbesteding op locatie. Op woonlocatie `Ons Hofje’ in Oirschot bruist het van de activiteiten. Begeleiders Waldie van Wetten en Maria Rietbergen van dagbesteding locatie `Kunst en Ko’ en Mignon Hems van ‘De Donksehoef’ zijn alweer enkele weken aan het werk bij ‘Ons Hofje’. Van chamotte klei maken ze samen met bewoners hartjes. Deze hartjes schilderen ze vervolgens en ze krijgen een touwtje zodat het hartje een mooi plekje kan krijgen aan de muur.

“Het is fijn om te zien dat we ook op locatie de cliënten kunnen enthousiasmeren’’. Cliënten maken echt hele leuke maar ook verkoopbare producten, zoals slingers, vogels, bloemen en hartjes’’, zegt Waldie.

Een hartje kopen?
Heb je interesse in een hartje of één van de andere producten? Neem dan contact op met kunstenko.uitleen@lunetzorg.nl. Zo kunnen we ook in crisistijd samen blijven werken.

Blijf gezond
De medewerkers van KunstenKo in Eindhoven hebben nog een gezamenlijke boodschap voor collega’s, cliënten, familie en klanten: “Blijf gezond allemaal!”

Bijzondere verhalen in coronatijd


Autisme in de corona crises

Corona vraagt om aanpassing en creatieve oplossingen. Ook bij Lunet zorg. Inmiddels is het werk van Anke van Wijk als autismeconsulent-logopedist ook grondig veranderd.

‘Ik mag niet meer op bezoek bij woningen. Cliënten met autisme hebben juist nu wél contact nodig. Zeker nu ouders, familie ook niet op bezoek mogen komen. Beeldbellen is het toch niet helemaal voor een groot aantal van mijn cliënten’, vertelt Anke.

Anke begeleidt Jolanda en Jolanda zegt:’ ik ben alleen maar aan het kijken of mijn haar goed zit en of ik geen onderkin heb. Door het beeld ben ik zo afgeleid!’ `En eigenlijk herken ik dat wel een beetje’, zegt Anke.

Dus soms bellen we even of mailen we als alternatief. `Maar wat ik vooral doe? Ik ga naar buiten! Wandelschoenen zijn mijn basis outfit de afgelopen weken. Ik wandel wat af samen met mijn cliënten. En zij? Ze vinden het ook heel fijn. Frisse lucht en contact’.

Schrijven over onderwerpen is wandelend soms wat lastig. Anke heeft in haar jaszak pen en papier. Samen vinden ze altijd wel een bankje. Client aan de ene kant en Anke aan de andere kant. Zo kunnen ze bepaalde onderwerpen toch wat uitwerken. ‘En het weer helpt ons. Wat een geluk dat t nu voorjaar is’’, zegt Anke.

Bijzondere verhalen in coronatijd


Babbeluurtje bij LuuXX Gestel

Elke donderdag live op Facebook

Ambulant team Strijp en Gestel van het Franz Leharplein in Eindhoven zitten niet stil. Zij bedachten een manier om toch met hun cliënten in contact te komen. Elke donderdag om 16.00 uur gaan ze een uur lang live op de besloten groep `Babbeluurtje’ op de Facebook-pagina van Luuxx Gestel.

Oussama Saber en Yvonne Luyten van ambulant team vertellen: “Cliënten van ambulant team kunnen zich aanmelden voor deze besloten groep. Ze kunnen vragen stellen, ideeën plaatsen, creaties laten zien of bijvoorbeeld vertellen over dingen die ze nu thuis doen. Hiermee inspireren ze ook anderen. Erg leuk om te zien. Ook bespreken we de maatregelen die we nemen rondom het coronavirus. Zo proberen we cliënten steeds bewust te maken dat het erg belangrijk is om je aan de maatregelen te houden. We houden het vooral luchtig en proberen te zorgen voor een stukje gezelligheid.

Bijzondere verhalen in coronatijd


Bloemen voor cliënten en personeel D’n Bolle Akker

Top geregeld door Roel van de Ven

Roel van de Ven is eerstejaars leerling en zij instromer Maatschappelijke zorg bij D’n Bolle Akker in Vessem. Roel vertelt: “Ik heb lang een bijbaan gehad in de pakketdienst en ken de bedenkers van de stichting ‘Red je pakketje’. Zij zijn begonnen met ‘Red je boeketje’, omdat er in deze periode weinig bloemen worden verkocht. Hier kunnen mensen en bedrijven een bloemetje doneren en kiezen waar de bloemen naar toe gaan.

Ik heb contact gezocht met een bezorger van dit bedrijf. Ik wilde namelijk. voor alle cliënten en collega’s van D’n Bolle Akker ook een bloemetje regelen. En dat is gelukt.” Inmiddels staan de prachtige boeketten op de tafels bij cliënten en collega’s.

Echt top geregeld Roel! Attent en indrukwekkend. Dank.

Bijzondere verhalen in coronatijd


Dankbaarheid en waterige oogjes

Stijn (groep 3) en Roos (groep 6) zitten op basisschool Rapenland in Eindhoven. In de coronatijd is de school gesloten. Huiswerk wordt thuis gemaakt en leren gebeurt aan de keukentafel. Naast huiswerk hebben de juffen en meesters een extra opdracht meegegeven. Namelijk het maken van een kaart voor ouderen in de buurt. Stijn en Roos gingen aan de slag, maar niet alleen met het maken van een kaart voor ouderen…

Na het knutselen bracht de moeder van Stijn en Roos de kaarten naar de basisschool. Daar had juf Laura een verassing voor moeder Marleen. De kinderen hebben 18 kaarten gemaakt voor de bewoners van Spicapad op woonpark Eckartdal. Marleen werkt daar als Cliëntbegeleider.

Het hield niet op. Een ouder was aan het haken geslagen en had 18 regenboogjes gemaakt voor de bewoners. Met een grote glimlach werden ze ontvangen. Dankbaarheid en waterige oogjes. ‘Wij vinden de coronatijd niet leuk’, dankjewel voor de mooie regenbogen!’ klonk in koor in een telefoongesprek tussen de bewoners en de ouder.

De bewoners van Spicapad zijn zelf ook aan de slag gegaan. Met een spandoek ‘Zorg goed voor elkaar’ wensen ze iedereen het beste in deze lastige tijd. Wat een mooi gebaar dat kinderen zoals Stijn en Roos een kaartje maken voor mensen die niet vergeten moeten worden, en wat dat allemaal teweeg brengt.

Bijzondere verhalen in coronatijd


Wij zijn er voor elkaar

Kaartenmakers in Coronatijd

Door het coronavirus is tijdelijk de dagbesteding dicht en zijn er geen inloopmomenten. De bewoners van de Mgr. Zwijsenstraat en Beerenbroekstraat in Valkenswaard hebben daardoor minder te doen  in de ‘Coronatijd’. Zou je denken, maar niets is minder waar.

Een aantal bewoners zijn met een nieuw initiatief aan de slag gegaan. Ze maken kaarten voor 47 ouderen die, net zoals de bewoners van de Mgr. Zwijsenstraat, tijdelijk geen inloopmoment hebben. Bewoonster Mieke gaat met nog een paar kaartenmakers de uitdaging aan: “ik doe dit voor eenzame ouderen, die net zoals ons, tijdelijk niet naar de inloop kunnen en ik vind kaarten maken leuk”. “Zo slaan we twee vliegen in een klap”. De kaarten zijn bedoeld voor ouderen die de inloopochtend bezoeken bij het ‘Loo-ontmoet’ in Bergeijk.

Zelfs in de avonduren gaat Mieke door met het maken van kaarten. Elkaar niet vergeten en laten weten dat je er bent. Zullen Mieke en de kaartenmakers ook een kaartje ontvangen?

Kaartenmakers in coronatijd


Zo leer je nog eens wat   

Bijzondere verhalen in coronatijd
Om de kans op besmetting met het coronavirus te verkleinen, zijn de werk- dagbestedingslocaties van Lunet zorg gesloten. Met als gevolg dat medewerkers van Dagbesteding thuis zitten, terwijl er woonlocaties zijn die juist behoefte hebben aan extra handen. Dus gingen de medewerkers dagbesteding aan de slag. 

16 maart ging Ralf Hubers voor het eerst aan het werk op een woonlocatie: Ambachtslaan in Veldhoven. ‘Dat was wel even anders’, vertelt hij. ‘Het is even zoeken, want normaal gesproken werk ik als bakker in LuuXX bakkerij op woonpark DDonksbergen in Duizel.’  

Deze dagbestedingslocatie van Lunet zorg in Duizel is vanwege de maatregelen rondom het coronavirus gesloten. De hulp van onze dagbesteding collega’s is zeer welkom. Want als de bewoners niet meer naar hun werk of dagbesteding kunnen dan blijven ze dus thuis. En hebben ze meer aandacht en begeleiding nodig dan normaal. 

Ralf vond de kennismaking met zijn nieuwe collega’s en cliënten aan de Ambachtslaan erg leuk. ‘Toevallig kwam ik bekenden tegen. Cliënten die ik eerder had begeleid in de bakkerij. Ook leer je van elkaar juist op dit soort momenten. De situatie verandert niet. Je moehet positieve eruit zien te halen’, aldus Ralf. En wat ging hij doen? Natuurlijk hoe kan het ook anders: lekker bakken met z’n allen. Appeltaarten en cakes. Want iets lekkers op z’n tijd heeft iedereen, juist nu, wel verdiend! 

Bijzondere verhalen in coronatijdBijzondere verhalen in coronatijd

DIRECT NAAR