Geestelijke verzorging

Geestelijke verzorging

Waarom ik? Wat is de zin van wat mij overkomt? Hoe houd ik het vol? Dit zijn voorbeelden van levensvragen. Het kan fijn zijn om met iemand over deze vragen te praten. Daarvoor zijn er binnen Lunet zorg geestelijk verzorgers. Wij praten met jou over gebeurtenissen of situaties die moeilijk zijn en vaak ook niet op te lossen zijn.

Voor wie

Geestelijke verzorging is er om je te ondersteunen bij het zoeken en vragen naar zin en betekenis in het leven. Zin zien en zin hebben in het leven is de basis voor “Samen werken aan een goed leven”. Als er in het leven dingen gebeuren die zinloos zijn of lijken, zoals ziekte en dood, bestaat de kans dat je ineens veel over de zin en betekenis van je leven gaat nadenken.

Voorbeelden van vragen waar een geestelijk verzorger bij kan helpen

  • Waarom overkomt mij dit?
  • Waarom heb ik een verstandelijke beperking? Hoe moet ik daar mee leven?
  • Hoe kan ik het overlijden van mijn moeder een plek geven?
  • Ik weet dat ik niet meer beter word. Ik weet niet wat ik nu voel en moet.
  • Ik wil meer weten over het geloof in God of ik heb vragen over de zin van het leven.
  • Heeft mijn leven zin, heeft het een bedoeling?

Geestelijk verzorgers trekken een stukje samen met je op zodat je daarna zelf verder kan. Dit doet de geestelijk verzorger door naar je te luisteren en vragen te stellen zodat je je bewust wordt van de dingen die jij belangrijk vindt en die richting geven aan jouw leven. De geestelijk verzorger is geen behandelaar die aan anderen moet rapporteren.

Een voorbeeld van wat je samen met een geestelijk verzorger kunt doen is werken aan een Levensboek. In zo’n boek vertel je jouw eigen verhaal. Vaak kom je er dan achter dat er in het leven een rode draad loopt. Daardoor krijg je er meer grip op. Er zijn ook andere manieren die gebruikt worden om meer grip op het leven te krijgen. Zoals werken met een “Ik mis je zo”-map als er iemand is overleden die belangrijk voor je was. Maar het zoeken naar de zin in het leven kan ook door middel van een methodiek: Zin zien, zoeken en beleven. Hiervoor hebben wij een spel dat je uitdaagt om over zingeving na te denken: ‘Uit jezelf.’ Je kunt dit spelen met de geestelijk verzorger of met een vertrouwd persoon. Dit zijn allemaal manieren om jou te ondersteunen.

Verder organiseren de geestelijk verzorgers vieringen op de woonparken van Lunet zorg, op zaterdag op Eckartdal en op zondag op De Donksbergen. Maar ook als er iemand heel erg ziek is of komt te overlijden kan een geestelijk verzorger de familie, de woning en het team ondersteunen. Wij kunnen bijvoorbeeld een groepsgesprek leiden of het afscheid mee voorbereiden en uitvoeren. Uiteraard is dit een afscheidsdienst die bij de overledene past. Dit kan een kerkelijk of niet-kerkelijk afscheid zijn.

Vragen over geestelijke verzorging

Voor al je vragen over geestelijke verzorging kun je terecht bij het Cliëntbureau. Neem contact op via 088 551 6000 (op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur) of stuur een e-mail naar clientbureau@lunetzorg.nl.

Aanmelden

Je kunt je aanmelden via het aanmeldformulier. Met alle gegevens gaan we vertrouwelijk om. We gebruiken deze gegevens om jouw ondersteuningsvraag goed in beeld te brengen zodat we je hulp op maat kunnen bieden.